9 Aralık 2010 Perşembe

Yakası açılmamış Fenerbahçe İstatistikleri

Spor Toto Süper Ligde 15. hafta itibarıyla maç başına bir gol oranını yakalayamayan 5 takım olduğu görülüyor. Gaziantepspor, Eskişehirspor, Gençlerbirliği, Bucaspor ve Kasımpaşa. Bu takımlardan Gençlerbirliği hariç diğer dördü Fenerbahçe’ye iki gol atmayı başarmış. Üstelik Gaziantepspor hariç diğerleri İstanbul’da göndermişler iki golü Fenerbahçe filelerine… İlginç değil mi?

Sezon başlarken Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın yeniden yapılandıklarını söylüyordu yorumcular. Yeni teknik direktörler, yeni futbolcular ve yeni oyun yapıları. Bu söylem Beşiktaş açısından doğru olsa bile Fenerbahçe için tam olarak öyle olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü Fenerbahçenin 2003-2004 sezonunda Daum’un gelmesiyle başlayan ve artık kronik hale gelen bir oyun yapısını önce yıkması gerekiyordu ki yeni oyun anlayışı olabilsin. Yavaş ve çok paslı bir oyun yapısını içeriyordu Fenerbahçe. Top daha çok kendisinde kalıyor ve rakibe fazla gol pozisyonu vermiyordu. Bugünkü kadroya oranla daha teknik futbolculardan kuruluydu.

Bugün ise oyunu daha ileride kabul eden, top rakipteyken 2. bölgede yani orta saha da topu kapıp, yine çok pasla ama çok daha hızlı oynayan, kanatları tam kapasiteyle çalıştırmayı amaçlayan bir Fenerbahçe amaçlanıyor. Bunu başardığı zamanda gerçekten çok etkili olan bir Fenerbahçe çıkıyor ortaya. Ama her maçta sadece birkaç dakikayla sınırlı kalıyor bu.

Bu oyun planı için düşünülen kanat oyuncuları Stoch ve Dia, zaten takımda olan Kazım, Uğur hatta Dos Santos, hatta Fransa’da sol kanat oynayan Niang ile olumlu bir tercih gibi gözüküyorlar. Gökhan Gönül ve Caner gibi hızlı beklerle de ataklara katkı yapmak istiyor Aykut Kocaman. Ancak bu oyuncularla çok büyük bir pas trafiği kurmak da pek olası gözükmüyor.

Üstelik skor avantajı yakalanan anlarda da 2006 ve 2010 yıllarında son anda kaybedilen şampiyonlukların korkusu kaplıyor sahadaki futbolcuları. Bu travma rakip takıma cesaret aşılıyor ve zaten gollerde geliyor genellikle. 2007 sezonunda 100. yıl heyecanı ve birleşmesi ile pek hissedilmeyen bu durumu aşmanın bir yolu olmalı.

Geçen sezon şampiyonluk son anda kaybedilmese Şampiyonlar ligine direk katılacaktı Fenerbahçe. Üstelik 3. torbadan katılacağı için büyük bir olasılıkla şu anda gruptan çıkamamış olsa bile Avrupa Ligine devam ediyor olacaktı. Bu güce ve tecrübeye sahipti. Demin anlattığımız travmayı da bu kadar yoğun yaşamayacaktı. Bursaspor da Avrupa Ligine katılacak ve belki de bugün yoluna devam ediyor olacaktı.

İster kabul edin, ister etmeyin Türk futboluna da çok zararı oldu, bu kaybedilen şampiyonluğun. Milli takımında Fenerbahçe ağırlıklı olduğunu düşünürsek yaşanılan güven kaybı buraya da olumsuz yansıdı diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder